Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2016

Βάλια Αλεξίου: Ένα κινητό Θαύμα
Ήμουν παιδάκι, κόντευα 4 ετών. Μέναμε στο Λόφο Αξιωματικών Περιστερίου.
Επί μήνες κάθε βράδυ έπεφτα κάτω από τους πόνους.
Οι γονείς μου με πήγαιναν σε παιδίατρο, αλλά την ημέρα ήμουν καλά 
και έτσι δεν μου έβρισκαν τίποτα. 
Κάποια φορά τα ουρλιαχτά μου ήταν τόσο δυνατά 
που με πήραν άρον άρον 
και με πήγαν στο Νοσοκομείο Παίδων. 
Εκεί με κράτησαν μέσα και ανακάλυψαν πως ουσιαστικά
 έχω δύο αναιμίες μαζί, 
την Μεσογειακή και την Δρεπανοκυτταρική 
και αυτό το ονόμαζαν Μικροδρέπανο. 
Από εκεί και πέρα μεταγγιζόμουν συχνά 
και οι κρίσεις πόνου ήταν τόσο τακτικές 
που αν και παιδάκι είχα αρχίσει να ζω μαζί με τον πόνο. 
Η μορφίνη ήταν σαν πορτοκαλάδα για εμένα, 
με αποτέλεσμα να μην με πιάνουν ακόμα και 7 μαζί.
Τότε θεωρούσα ότι οκ, είχα την ατυχία να γεννηθώ με αυτό και οι πόνοι να προέρχονται μέσα από το μεδούλι στα κόκαλα, οπότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, ούτε και η επιστήμη έδινε κάποια λύση σε μία εκ' γενετής ανίατη ασθένεια.
Μέσα σε αυτή την ας πούμε "ατυχία", είχα την Τύχη να γνωρίσω τον γέροντα Σίμων Αρβανίτη, ως γνωστό, τυφλό και κατάκειτο. Πέρναγα από 40 κύματα αλλά πήγαινα δίπλα του και αισθανόμουν ότι ο Θεός με κρατάει στα χέρια του. Δεν χρειάστηκε ποτέ να αναρωτηθώ σαν παιδί αν υπάρχει Θεός. Τον Ένιωθα!
Οι γιατροί δεν μου έδιναν καμία ελπίδα ζωής. Κάποια στιγμή μια θρόμβωση θα με χτύπαγε σε οποιοδήποτε λεπτό της ζωής μου και θα πέθαινα. Έμαθα λοιπόν να ζω την κάθε μου στιγμή με αυτό το ενδεχόμενο... Δεν ήξερα αν θα ξύπναγα το πρωί όπως όλα τα παιδιά να πάνε σχολείο.
Και να που στα 7 μου χρόνια συνέβη.
Ήταν 4 Ιουνίου 1974 που ήρθε η μαμά να με ξυπνήσει να ετοιμαστώ για το σχολείο. Με σκούνταγε αλλά εγώ... τίποτα... Έγειρα στο πλάϊ, έκανα εμετό πάνω της και έπεσα σε κώμα.
Με πήρε η μαμά μου σαν τρελή, μια που ο πατέρας μου είχε υπηρεσία, και με μετέφεραν άμεσα στο Παίδων.
Ιατρός μου ο κ. Δοξιάδης, μετέπειτα Υπουργός Υγείας, δεν έδινε ούτε μισή ελπίδα στη μητέρα μου να ζήσω. Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τρεις ημέρες σκληρότητας προς μία μάνα που παρακάλαγε γονατιστή για να πιαστεί από κάπου, να μην καταρρεύσει. Πάνω στον πόνο και την απελπισία της με έταξε στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο, Άγιος που εμείς στην Εύβοια υπεραγαπάμε. Έταξε ότι κάθε 4 Ιουνίου θα κάνουμε λειτουργία στη Χάρη Του και θα ανάβουμε μία λαμπάδα ίσα με το μπόϊ μου.
Την πήραν κουρέλι να την πάνε σπίτι να ηρεμήσει και φτάνοντας στο σπίτι, χτυπάει το τηλέφωνο και ακούγεται η προϊσταμένη να λέει «το Βασάκι μας συνήλθε, Δόξα τω Θεώ». Η μαμά μου μην πιστεύοντας ξαναγυρνάει πίσω και βάζει το χέρι της μέσα από μια στρογγυλή τρύπα που σκέπαζε με ειδικό νάϋλον ολόκληρο το κρεββάτι μου για οξυγόνο και μου μιλάει. Της λέω... "μαμά... πεινάω..."
Σαν τρελλή από χαρά πηγαίνει στον "κύριο" Δοξιάδη και του λέει... "Το Βασάκι μας γιατρέ, το Βασάκι μας συνήλθε", για να πάρει την απάντηση... «Κυρία μου όλοι οι μελλοθάνατοι έχουν μια αναλαμπή. Αν συνέλθει θα κάψω το πτυχίο μου. Να παρακαλάτε να φύγει γρήγορα και όχι να έχετε ένα παιδί φυτό».
Φυσικά ποτέ δεν θα έκανε κακό στην καριέρα του και όχι μόνο δεν το έκαψε αλλά εξαφανίστηκαν και όλες μου οι εξετάσεις. Έτσι στο Ιστορικό μου υπάρχει μία φράση μόνο.
«Αναφέρεται σε ηλικία 7 ετών Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο».
Εμείς φυσικά ξέραμε και αυτό έφτανε! Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος είχε κάνει το Θαύμα του και εκεί με πήγαν κατ' ευθείαν οι γονείς μου. Από τότε αν μια χρονιά ξεχάσω και δεν έχω πάει μέχρι της 4ης Ιουνίου, αρρωσταίνω βαριά, ώστε να μου το θυμίσει και με το που φτάνω εκεί γίνομαι καλά...
Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος!
Πέρασαν χρόνια και φυσικά οι πόνοι και οι μεταγγίσεις συνεχίζονταν. Θα σας περιγράψω τη συνέχεια με τα λόγια της μητέρας μου Σταυρούλας Παπαδημητρίου:
Άγιος Γέροντας Σίμων Αρβανίτης, Μοναχός Ζωσιμάς, Σταυρούλα Παπαδημητρίου
Είχαμε πάει για προσκύνημα στους Καθενούς Ευβοίας, οικογενειακώς και μεταξύ άλλων που είπαμε με τη γερόντισα Αργυρή, της είπα για το πρόβλημα με την υγεία της κόρης μου. Τότε εκείνη μου είπε: "Είσαι κοντά στον Πατέρα Σίμων και λες ότι έχεις άρρωστο παιδί? Πες του να στο κάνει καλά!!!
Πραγματικά, γυρίσαμε το βράδυ και δεν έβλεπα την ώρα να ξημερώσει να μιλήσω στο Γέροντα για το Βασάκι μου.
Έτσι και έκανα πρωί πρωί! Με περίμενε χαρούμενος και μου λέει:
- Πως πέρασες εκεί που πήγες?
Μεταξύ άλλων του είπα και για το παιδί μου...
- "Έπρεπε να μου το ζητήσεις παιδάκι μου για να γίνει!
Αλλιώς δε θα καταλάβαινες "πως" έγινε καλά! Να μου τη φέρεις!"
Δηλαδή γίνεται Γέροντα?
- Ναι!
Τρελάθηκα από τη χαρά μου, αλλά ο άνθρωπος ξεχνά γρήγορα και δεν πήγαμε εκείνες τις ημέρες!!!
Έτσι, κανονίζουμε να πάμε ένα ταξίδι! Για να είμαι σίγουρη ότι όλα είναι καλά, πριν φύγουμε, ημέρα Παρασκευή, την παίρνω και πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού για μία αιμοσφαιρίνη! Μέχρι να βγει σε δέκα λεπτά η απάντηση παίρνουν το παιδί μου με φορείο! Από ότι είπαν, είχε κολλήσει τον ιό της ιλαράς και επειδή την είχε περάσει την γύρισε σε πνευμονία, ενώ το υγρό είχε σκεπάσει πνεύμονες και καρδιά. Την βάζουν στη μόνωση και καλούν επειγόντως τον πατέρα της να υπογράψει για να της βάλουν "μπιλάο" χωρίς νάρκωση, γιατί δε θα την άντεχε! Όχι ότι θα ζούσε όπως μας είπε ο Επικεφαλής Ιατρός της ομάδας που την παρακολουθούσε και Επιμελητής του ορόφου κ. Δημήτρης Αμπατζής, αλλά για να μην υποφέρει... Γιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος!!!
Το απόγευμα του Σαββάτου, βγήκαν οι γιατροί και μου είπαν πως ήταν θέμα ωρών, γιατί τη γύρισε σε Οξεία Λευχαιμία καλπάζουσας μορφήςκαι πως θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι από στιγμή σε στιγμή να τελειώσει... Ένα μαχαίρι αισθάνθηκα να μου καρφώνει την καρδιά και άρχισα να ουρλιάζω να με πάνε στο Γέροντα που είχε υποσχεθεί πως το παιδί μου θα γίνει καλά!!!!
Έτσι και έγινε! Μόλις με είδε ο π. Ζωσιμάς μου λέει:
- Εσύ κλαις Σταυρούλα? Επιτρέπεται? Που είναι η πίστη σου?
Έπεσα στα γόνατα δίπλα στο κρεβάτι του Γέροντα και τον παρακαλούσα για το παιδί μου!
Μετά από αρκετή ώρα, ακούω τη βροντερή φωνή του να μου λέει:
- "Σήκω παιδί μου και είναι θέμα ωρών!"
- Δηλαδή Γέροντα? Έτσι μου είπαν και οι γιατροί!!
- "Δηλαδή, σε λίγες ώρες θα είμεθα καλά!"
Πάρε και αυτά τα καρύδια να της τα δώσεις να φάει μόλις συνέλθει, για ευλογία... (το συνήθιζε να μη φεύγει ποτέ κανείς από το μοναστήρι από οτιδήποτε "ήξερε" ότι έχει ανάγκη κάποιος. Ακόμη και από χρήματα, ή φαγητό)!!!
Γύρισα με αναπτερωμένο ηθικό και ρωτάω τον κ. Αμπατζή που ήταν δίπλα της: "Πως πάμε γιατρέ"?
Εκείνος κούνησε το κεφάλι του θλιμμένος και μου λέει: "Είναι σε κώμα, από στιγμή σε στιγμή......"
Εγώ άρχισα να της μιλάω χαρούμενα σα να με άκουγε και της έλεγα:
- Κουράγιο Βασάκι μου και ο Γέροντας είπε πως σε λίγες ώρες θα είμαστε καλά!
Ο γιατρός με κοίταξε σα να μην είμαι καλά και μου λέει...
- Τι είναι αυτά που λέτε? Δε βλέπετε τι κάνουμε? Είμαστε πάνω από το κεφάλι της μέρα νύχτα.
Λέτε εμείς να μη θέλουμε να γίνει καλά? Δυστυχώς δε γίνεται τίποτα! :(
Κατά τις 1 τη νύχτα καθόμουν στα σκαλιά και ένιωσα κάποιον να με αγκαλιάζει!
Γυρίζω και βλέπω τον κ. Αμπατζή με ένα φλυτζάνι καφέ στα χέρια!
Έλα μου λέει... πιες μια γουλιά, θα σου κάνει καλό!
Τον ευχαρίστησα και τον ακολούθησα για να μπω στη μόνωση! Στην πόρτα ήταν η βοηθός του Χριστίνα.
- Πως πάμε, της λέω?
- Όπου να' ναι τελειώνει, απαντά..
Την παρακαλώ να με αφήσει να μπω, αλλά εκείνη φοβάται μήπως αναστατώσω το νοσοκομείο από τις φωνές μόλις πεθάνει το παιδί μου... Την έπεισα και με άφησε, ενώ μέσα είχε ήδη μπει ο κ. Αμπατζής!
Ήταν δύο παρά εικοσιεπτά λεπτά, όταν ξαφνικά το Βασάκι μου ανοίγει τα μάτια, τα καρφώνει στον απέναντι τοίχο
και αρχίζει να λέει κουρασμένα:
- Τι λέει ο πάτερ Σίμων? Πως να μπω μέσα στα Άγια???
Πως να φορέσω τα χρυσά?
Πάτερ Σίμων.... Πάτερ Σίμων...... Πάτερ Σίμων....... και με ένα ταρακούνημα Συνήλθε!!!
Γυρνάει ο κ. Αμπατζής και μου λέει πως έτσι συνηθίζεται να γίνεται... Όλοι οι μελλοθάνατοι πριν το τέλος έχουν μία αναλαμπή!
- Υπεράνω Όλων ο Θεός, του απαντώ!
Μα το μεγάλο θαύμα έγινε! Ο γιατρός την ακροάζεται και ταυτόχρονα της βγάζει τη μάσκα οξυγόνου, ενώ το βλέμμα του καρφώνεται στο αίμα, που δεν έπεφτε! Φωνάζει στις αδελφές να φέρουν άλλο, γιατί το αίμα είχε πήξει! Ο αιματοκρίτης μηδέν! Έφεραν 4 σακουλάκια αίμα το ένα μετά το άλλο αλλά το αίμα δεν έπεφτε! Έβαζαν τον ορό έπεφτε, έβαζαν το αίμα... τίποτα, ενώ το Βασάκι συνερχόταν! Έφτασε η ώρα 2.30 και με πιάνει ο κ. Αμπατζής και μου λέει: Διανύουμε ένα φοβερό 48ωρο. Εάν περάσουμε το πρώτο 24ωρο το επόμενο είναι ελαφρύτερο, υπομονή! Τι να σας πω... γίνονται και θαύματα!
Μέσα μου έκανα τάμα όταν πάρω το Βασάκι μου από το νοσοκομείο να το πάω κατ' ευθείαν στον Γέροντα και να πουλήσω ένα μικρό οικόπεδο που είχα, να δώσω τα χρήματα στο μοναστήρι! Όταν πήγα όμως και του το είπα μου λέει:
- Τι είναι αυτά που λες παιδί μου? Ο Θεός ΔΕΝ πληρώνεται!
........ Σταυρούλα Παπαδημητρίου.- Άγιος Γέροντας Σίμων Αρβανίτης (1901-1988)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου