Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2015

Η Αγάπη και η Ελευθερία στην Ανάσταση Του Χριστού. Δύο μεγέθη διαρκούς παιδαγωγίας.





Ο Χριστός με την ανάστασή Του κάνει μια τομή στην ανθρώπινη ιστορία. Με όλη Του τη βιοτή, τη διδασκαλία,την ζωντανή έκφραση της αγάπης σε κάθε στιγμή της παρουσίας Του στη γη, την υπέρτατη θυσία για τον άνθρωπο, νοηματοδοτεί μια σχέση με όλο τον κτιστό κόσμο και τον άνθρωπο. Μια σχέση αγάπης που είναι όμως η πληρότητα της ελευθερίας!
Η αιτιώδης αρχή της ελευθερίας είναι η αγάπη γι αυτό και είναι τριαδική. Αγαπητική αλληλοπεριχώρηση των τριων υποστάσεων που αναφέρονται όχι ως ονόματα ατομικής έκφρασης αλλά ως ονόματα που ορίζουν την ύπαρξη ως αγαπητική σχέση: Πατήρ,Υιος και Άγιο Πνεύμα. Και ο Χριστός από άγαπη σαρκώνεται  και ανασταίνεται για να γίνει ο άνθρωπος Θεος. Και ελεύθερα σε καλεί να αποδεχτείς το γεγονός. Να το βάλεις στην καρδιά σου και να ζήσεις την ανάσταση από τώρα! Και από εκει και πέρα η πορεία η χρονική  του κάθε ανθρώπου γίνεται συνοδοιπορία! Πορεύεσαι  στη ζωη σου όχι μόνος σου άλλα με τον δωρεοδότη Κύριο και την εκκλησία Του σε προοπτική Ανάστασης. Και όπως υπάρχουμε επειδή η Αγάπη μας κάλεσε από την ανυπαρξία στην ύπαρξη ετσι αποδεχόμαστε ελεύθερα την Ανάσταση Του ως γεγόνος που μας βγάζει από τη φθόρα και μας ογηγεί στην αιωνιότητα. Και κάπως έτσι αναφωνούμε: Και που εστίν η γέενα η δυναμένη  λυπήσαι ημάς; Πού εστιν η κόλασις η εκφοβούσα ημάς πολυμερως; Τι εστιν η γέενα προς την χάριν της αναστάσεως αυτού, όταν εγείρη ημάς και ποιήση το φθαρτόν τούτο ενδύσασθαι την αφθαρσίαν; Και αυτό επειδή ζώντας την εν Χριστώ ζωή μόνο σαν ένα συστημα αξιών  χωρίς την οσμή της ελπίδας που προσφέρει η ανάστασή Του, δίνεται στον άνθρωπο αγωνία και θλίψη, καρδικό κενό, φθορά από τα πάθη και τελικά πνευματικός θάνατος  όπως μας ορίζουν οι άγιοι πατέρες.
"Αδελφέ, ζήσε την Aνάσταση και θα καταλάβεις την πραγματική Aγάπη σε όλες  τις εκφράσεις της!" Με  αυτήν τη φράση στο νου μας  και πορευόμενοι στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας: Καλό Πάσχα! Κάλη Ανάσταση!

 

                                                           Ταμπουρέας Νικόλαος, Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου