Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2009

Ο Άθεος


Ένας άθεος έκανε την βόλτα του στο δάσος θαυμάζοντας όλα αυτά που εκείνο το «ατύχημα της εξέλιξης» είχε δημιουργήσει.
-Τι καταπληκτικά δέντρα! Τι όμορφα ποτάμια! Τι απίστευτα ζώα! Αναφωνούσε συνέχεια.
Ενώ περπατούσε κατά μήκος του ποταμού, άκουγε ένα θόρυβο στους θάμνους πίσω του. Γύρισε να κοιτάξει και βλέπει μια τεράστια αρκούδα να βαδίζει προς την κατεύθυνσή του. Τρομοκρατημένος, βάλθηκε να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Κοίταξε πάνω από τον ώμο του και είδε ότι η αρκούδα ήταν πολύ κοντά. Άρχισε ν α τρέχει ακόμα πιο γρήγορα. Ήταν τόσος ο φόβος του που άρχισε πια να κλαίει δυνατά. Ακριβώς εκείνη την στιγμή, σκόνταψε και έπεσε κάτω. Κύλισε στο έδαφος και προσπάθησε να σηκωθεί… μόνο που η αρκούδα ήταν ήδη πάνω του προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει με το ένα πόδι της, ενώ με το άλλο προσπαθούσε να τον χτυπήσει με δύναμη.
Τότε ο άθεος ούρλιαξε: «ΘΕΕ ΜΟΥ…»
Ο χρόνος σταμάτησε. Η αρκούδα δεν αντέδρασε. Στο δάσος έπεσε σιωπή. Μέχρι και το ποτάμι σταμάτησε να κυλά.
Ένα καθαρό Φως εμφανίστηκε στον ουρανό και μια φωνή ακούστηκε να λέει: « Έλεγες στους άλλους ότι Εγώ δεν υπήρχα και απέδιδες την δημιουργία σε κάποιο «κοσμικό ατύχημα».. Περιμένεις τώρα να σε αφήσω να βγεις από αυτήν την κατάσταση? Πρέπει να περιμένω ότι θα μου έχεις πίστη?»
Ο άθεος κοίταξε κατ’ ευθείαν στο Φως και είπε: « Θα ήταν πράγματι υποκρισία από μέρους μου να ζητήσω να μου συμπεριφερθείς ξαφνικά σα να ήμουν χριστιανός. Ίσως όμως να μπορούσες να κάνεις χριστιανή την αρκούδα…»
- «Πολύ καλά.» Είπε η Φωνή και το Φως εξαφανίστηκε. Το ποτάμι άρχισε πάλι να κυλά και όλοι οι ήχοι του δάσους επέστρεψαν. Τότε η αρκούδα σήκωσε τα πόδια της, έκανε μια παύση, κατέβασε το κεφάλι και… μίλησε:
«Κύριε ευλόγησε το γεύμα που πρόκειται να φάω… ΑΜΗΝ».

Οι δύο λύκοι


Ένα βράδυ ένας γέρος (ινδιάνος) της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: "Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο 'λύκων' που υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Ο ένας είναι το Κακό. - Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα,τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.
Ο άλλος είναι το Καλό. - Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η απλότητα, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνοια, η γεναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία ...
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του: "Ποιος λύκος νικάει;"
Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά ...............
"Αυτός που ταΐζεις."

Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2009

Το ραγισμένο δοχείο


Πριν πολλά χρόνια, σε μια επαρχεία κάπου στην Κίνα, ζούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία κουβαλούσε καθημερινά νερό από ένα μακρινό ρυάκι με δυο μεγάλα δοχεία περασμένα σε ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι το οποίο στήριζε στους ώμους της.
Το ένα δοχείο ήταν άψογο και μετέφερε πάντα όλη την ποσότητα νερού που μπορούσε να χωρέσει. Το άλλο είχε μια ρωγμή και στο τέλος της μακριάς διαδρομής, από το ρυάκι στο σπίτι, έφθανε με τη στάθμη του νερού έως τη μέση. Έτσι για δύο ολόκληρα χρόνια η γυναίκα κουβαλούσε καθημερινά μόνο ενάμισι δοχείο νερό στο σπίτι της. Φυσικά το τέλειο δοχείο ένοιωθε υπερήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα και τέλεια το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Το ραγισμένο δοχείο ήταν δυστυχισμένο που μόλις και μετά βίας μετέφερε τα μισά από αυτά που έπρεπε κι ένοιωθε ντροπή για την ατέλεια του.
Ύστερα από... δύο χρόνια δεν άντεχε πια την κατάσταση αυτή και αποφάσισε να μιλήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα.
"Ντρέπομαι τόσο για τον εαυτό μου και θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη!"
"Μα γιατί;" ρώτησε η γριά. "Για ποιο λόγο νιώθεις ντροπή;"
"Ε, να ! Δύο χρόνια τώρα μεταφέρω μόνο το μισό νερό λόγω της ρωγμής μου και εξαιτίας μου κοπιάζεις άδικα και εσύ!"
Η γυναίκα χαμογέλασε: "Παρατήρησες ότι στο μονοπάτι υπάρχουν λουλούδια μόνο στη δική σου πλευρά και όχι στη μεριά του άλλου δοχείου; Πρόσεξα την ατέλειά σου και την εκμεταλλεύτηκα. Φύτεψα σπόρους στην πλευρά σου και εσύ τους πότιζες. Δύο χρόνια τώρα μαζεύω τα άνθη και τα τοποθετώ το τραπέζι μου. Αν δεν ήσουν εσύ δεν θα είχα τόση ομορφιά να στολίζει το σπιτικό μου!"
Βέβαια δεν ήταν η ατέλειά του δοχείου που το έκανε ξεχωριστό αλλά η ιδιαίτερη ικανότητα της ηλικιωμένης γυναίκας να διακρίνει και να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του. Ο καθένας μας έχει τις "ρωγμές" του και τις "αδυναμίες" του, που μπορούν να γίνουν χρήσιμες και να "στολίσουν" τη ζωή μας. Κάθε "ρωγμή" μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα, αρκεί κάποιος να μπορέσει να διακρίνει τον τρόπο με τον οποίο η ατέλεια μας αυτή μπορεί να ομορφύνει την ίδια μας την ύπαρξη.

"Ραγισμένοι" φίλοι, μην ξεχνάτε να σταματάτε στην άκρη του δρόμου και να απολαμβάνετε το άρωμα των λουλουδιών που φυτρώνουν στη μεριά σας. Αν ο καθένας μας μετέτρεπε σαν την ηλικιωμένη γυναίκα τις ατέλειες του διπλανού του σε κάτι χρήσιμο και όμορφο, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009

Οι φίλοι

Κάποτε δύο καλοί φίλοι περπατούσαν στην έρημο. Κάποια στιγμή τσακώθηκαν και ο ένας από τους δύο έδωσε ένα χαστούκι στον άλλο.
Αυτός ο τελευταίος, πονεμένος, αλλά χωρίς να πει τίποτα, έγραψε στην άμμο: ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ.
Συνέχισαν να περπατούν μέχρι που βρήκαν μια όαση όπου αποφάσισαν να κάνουν μπάνιο. Αλλά αυτός που είχε φάει το χαστούκι παραλίγο να πνιγεί και ο φίλος του τον έσωσε. Όταν συνήλθε, έγραψε πάνω σε μια πέτρα: ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ.
Αυτός που τον είχε χαστουκίσει και στη συνέχεια του έσωσε τη ζωή, τον ρώτησε : όταν σε χτύπησα, έγραψες πάνω στην άμμο, και τώρα έγραψες πάνω στην πέτρα. Γιατί?
Ο άλλος φίλος απάντησε : «όταν κάποιος μας πληγώνει, πρέπει να το γράφουμε στην άμμο όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν. Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, πρέπει να το χαράζουμε στην πέτρα, όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί να το σβήσει».


ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ.

Οι Τέσσερις Σύντροφοι

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μία κοπέλα που είχε τέσσερις πιστούς συντρόφους, δεν τους αγαπούσε όλους το ίδιο, ούτε τους μοίραζε ισάξια την φροντίδα και την προσοχή της. Πιο πολύ από όλους αγαπούσε τον τέταρτο σύντροφο. Του αγόραζε τα ακριβότερα ρούχα και παπούτσια , ενώ δεν παρέλειπε ποτέ της να του μαγειρέψει τις νοστιμότερες λιχουδιές και να τον φιλέψει με τα πιο λουκούλλεια εδέσματα. Αυτός άξιζε πάντα το καλύτερο και ποτέ της δεν παρέλειψε να του προσφέρει ότι πολυτιμότερο υπήρχε, δίχως να λογαριάζει το κόστος και το πόσο θα έπρεπε να δουλέψει για αυτό.
Αγαπούσε επίσης πολύ και τον τρίτο της σύντροφο, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο ομορφότερος. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε τον έπαιρνε πάντα μαζί της και τον επιδείκνυε με κάθε επισημότητα, σε κάθε εμφάνιση της. Φοβόταν όμως πως κάποια μέρα και παρά τις προσπάθειες της να τον κρατήσει, θα την άφηνε για κάποιον άλλον.
Αγαπούσε όμως και τον δεύτερο σύντροφο της. Ήταν αυτός που πάνω απο όλους μπορούσε να εμπιστευτεί. Ήταν πάντα υπομονετικός, ανεξάντλητος και ευγενικός μαζί της. Όποτε και αν αντιμετώπιζε δυσκολίες μπορούσε να τον συμβουλευτεί και αυτός θα έκανε τα πάντα για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.
Ό πρώτος της σύντροφος ήταν ένας πολύ πιστός ακόλουθος με πολύ μεγάλη, αν και αθόρυβη συνεισφορά, στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας της. Δεν τον αγαπούσε όμως αυτόν της το σύντροφο και παρόλο που εκείνος την λάτρευε, δεν του έδινε καμία σημασία.
Μια μέρα η κοπέλα αρρώστησε και σαν κατάλαβε πως δεν της έμενε και πολύς χρόνος ακόμη, αναπόλησε την υπέροχη ως τότε ζωή της και φοβούμενη, όπως όλοι, τη μοναξιά αναρωτήθηκε αν θα την ακολουθούσε κάποιος από τους αγαπημένους της συντρόφους στη νέα της κατοικία. Ρώτησε λοιπόν τον τέταρτο και πιο αγαπημένο της σύντροφο:
"Σε αγάπησα πιο πολύ από κάθε άλλον και σου προσέφερα ότι πολυτιμότερο υπήρχε σε τούτο τον κόσμο. Τώρα που φεύγω θα με ακολουθήσεις στο νέο μου σπίτι για να μου κρατάς συντροφιά?"
"Αποκλείεται!!" Φώναξε ξαφνιασμένος εκείνος και έφυγε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Η απάντηση του δυνατή μαχαιριά στην ήδη άρρωστη καρδιά της την έκανε να σαστίσει.
Πληγωμένη και προδομένη στράφηκε στο τρίτο σύντροφο της. "Σε αγαπούσα σε όλη μου τη ζωή", του είπε, "Τώρα που πεθαίνω θα ήθελες να έρθεις μαζί μου για να μου κρατάς συντροφιά?"
"Όχι" απήντησε εκείνος παγερά και αδιάφορα. "Η ζωή είναι πολύ ωραία! Όταν θα πεθάνεις θα ψάξω καινούργια αγάπη να βρω. Πάγωσε σύγκορμη ακούγοντας και τη δική του απόρριψη και βυθίσθηκε ακόμη περισσότερο στον πόνο και στη θλίψη.
Με τις λιγοστές δυνάμεις που της είχαν απομείνει έτρεξε στον δεύτερο σύντροφο της και με φωνή σχεδόν ξεψυχισμένη του είπε: "Όποτε και αν χρειάστηκα τη βοήθεια σου ήσουν εκεί για εμένα, τώρα που φεύγω για τη νέα μου κατοικία θα έρθεις μαζί μου? Σε χρειάζομαι πλάι μου!" "Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να σε βοηθήσω αυτή τη φορά", της απήντησε μαλακά. "Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω και αυτό επειδή είσαι εσύ,είναι να σε συνοδέψω ως την είσοδο."
Αυτό φάνταζε ως το τελειωτικό χτύπημα. Αποτελειωμένη και αποκαμωμένη έκλεισε τα μάτια και ξέσπασε σε λυγμούς.
"Εγώ θα έρθω μαζί σου", ακούστηκε μια φωνή! "Θα σε ακολουθήσω οπουδήποτε κι αν πας! "
Η κοπέλα άνοιξε τα μάτια ξαφνιασμένη και είδε τον άνθρωπο που είχε συνηθίσει να ξεχνά. Ο πρώτος της σύντροφος στεκόταν μπροστά της. 'Ηταν πάρα πολύ αδυνατισμένος και με εμφανή τα σημάδια απο την ασιτία και την αμέλεια. Φανερά στεναχωρημένη αλλά και ανακουφισμένη απο αυτό που είχε μόλις ακούσει η κοπέλα του είπε:
"Θα έπρεπε να σε είχα φροντίσει όταν είχα τη δυνατότητα! Εσένα πάνω από όλους." "Συγνώμη που δεν ήμουν εκεί για σένα" "Συγνώμη που δεν μπόρεσα να καταλαβώ την αξία σου..."
Όλοι μας έχουμε τέσσερις συντρόφους στη ζωή μας.Ο τέταρτος σύντροφος είναι το σώμα μας. Όση προσπάθεια και αν καταβάλουμε ώστε να το κάνουμε να δείχνει όμορφο και υγιές, θα μας εγκαταλείψει σαν φύγουμε από τούτο τον κόσμο.Ο τρίτος μας σύντροφος είναι τα υπάρχοντα μας, το κοινωνικό μας status, ο πλούτος. Όσα και αν συγκεντρώσουμε, ακόμη και αν τα φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Όταν ξεκινήσουμε για το μακρύ μας ταξίδι θα περάσουν στα χέρια άλλων. Ο δεύτερος σύντροφος μας είναι η οικογένεια και οι φίλοι. Όσο και αν στάθηκαν στο πλάι μας, όσο και αν μας βοήθησαν στη διάρκεια της ζωής μας, στη νέα μας κατοικία δεν θα μπορέσουν ποτέ να περάσουν το κατώφλι. Ο πρώτος μας αχ!! ..αυτός ο πρώτος σύντροφος μας, που συνήθως ξεχνάμε στον αέναο αγώνα μας για ομορφιά, δύναμη, και χρήμα, είναι η ΨΥΧΗ μας. Αυτός ο μοναχικός και μοναδικός μας σύντροφος που θα μας ακολουθήσει οπουδήποτε και αν πάμε. Χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να κοντοσταθεί. Μόνο εκείνη ανάμεσα σε όσα κατέχουμε και σε όσα μας περιβάλουν θα είναι πλάι μας για πάντα!

Ας την καλλιεργήσουμε λοιπόν τώρα που μπορούμε και ας της δώσουμε την Αγάπη και τη φροντίδα που της αρμόζει ,γιατί μονάχα αυτή θα μας ακολουθήσει ως το θρόνο του Θεού και από εκεί θα συνεχίσει μαζί μας ως την αιωνιότητα…

Δύο Άγγελοι





Δύο άγγελοι που ταξίδευαν σταμάτησαν να περάσουν την νύχτα σε ένα σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Η οικογένεια ήταν αγενής και αρνήθηκε στους αγγέλους να μείνουν στο δωμάτιο των ξένων της βίλας.
Αντιθέτως, έδωσαν στους αγγέλους ένα μικρό μέρος σε ένα κρύο υπόγειο. Καθώς εκέινοι έφτιαχναν τα κρεβάτια τους στο σκληρό πάτωμα, ο μεγαλύτερος άγγελος είδε μια τρύπα στον τοίχο και την επισκεύασε. Όταν ο μικρότερος άγγελος τον ρώτησε γιατί, ο μεγαλύτερος απάντησε: "Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται"...
Την επόμενοι νύχτα το ζευγάρι των αγγέλων ήρθε να ξεκουραστεί σε ένα πολύ φτωχικό σπίτι αλλά ο αγρότης και η γυναίκα του ήταν πολύ φιλόξενοι. Αφού μοιράστηκαν τη λίγη τροφή που είχαν, το ζευγάρι των αγγέλων κοιμήθηκαν στο κρεβάτι τους όπου μπορούσαν να έχουν μια ξεκούραστη νύχτα. Όταν βγήκε ο ήλιος, το επόμενο πρωί οι άγγελοι βρήκαν τον αγρότη και την γυναίκα του να κλαίνε. Η μοναδική τους αγελάδα της οποίας το γάλα ήταν το μόνο τους εισόδημα ήταν νεκρή στο λιβάδι. Ο μικρότερος άγγελος ήταν αναστατωμένος και ρώτησε το μεγαλύτερο πως ήταν δυνατόν και άφησε να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο πρώτος άντρας είχε τα πάντα και παρόλα αυτά τον βοήθησες, τον κατηγόρησε .Η δεύτερη οικογένεια είχε ελάχιστα και όμως ήταν πρόθυμη να μοιραστεί τα πάντα και εσύ άφησες την αγελάδα να πεθάνει... "Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται", απάντησε ο μεγαλύτερος άγγελος.
"Όταν μείναμε στο υπόγειο της βίλας, πρόσεξα πως ήταν χρυσός αποθηκευμένος σε εκείνη την τρύπα στον τοίχο. Μια και ο ιδιοκτήτης ήταν τόσο άπληστος και δεν είχε τη διάθεση να μοιραστεί την καλή του τύχη, σφράγισα τον τοίχο ώστε να μην μπορεί να βρει το χρυσό. Εχθές τη νύχτα καθώς κοιμόμασταν στο κρεβάτι του αγρότη ήρθε ο άγγελος του Θανάτου για την γυναίκα του, κι εγώ έδωσα στη θέση της την αγελάδα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται."

Μερικές φορές αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν τα πράγματα δεν έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει. Αν έχεις πίστη, θα πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις ότι το κάθε αποτέλεσμα είναι πάντα προς όφελός σου. Μπορεί να μην το ξέρεις παρά μονάχα πολύ αργότερα...